Hogy fejlesztheted az emlékezeted? PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Thea Medea Hormay   
2012. január 04. szerda, 17:36

Nem emlékszel nevekre, dátumokra, vagy arra, hogy miért mentél be a szobába? Szerencsére   sok módszer áll rendelkezésedre emlékezőképességed fejlesztésére.

1.  Játssz! Fejts keresztrejtvényt, sudokuzz, bridzselj! Az ilyen játékok stimulálják az elmét, az emlékezetet, segítenek új agyiidegpályák kialakításában, ezáltal növelik a mentális képességet.

2. Igyál szőlőlevet! Igyál kékszőlő levet (ne fehéret). Kutatót bebizonyították, hogy napi két-három deci Concord szőlőlé, a benne található antioxidánsoknak köszönhetően, 20 %-kal növeli a memóriát.

Tipp: a biogyümölcsök és zöldségek a hagyományos módon termesztettekhez képest 40%-kal több antioxidánst tartalmaznak.

3. Fűszerezz! A rozmaring és a zsálya stimulálja az agy memóriaközpontját, így javítja a verbális emlékezetet. Az ókori Görögországban a diákok a számonkérések napján rozmaringgallyat tűztek a hajukba.

Tipp: Szeretnéd megjegyezni valakinek a nevét? Képzeld el őt úgy, hogy a

neve a homlokára van írva. Ezt a trükköt használta Franklin Roosevelt is,

aki híres volt jó névmemóriájáról.

4. Táncolj! Táncolj, kocogj, mozogj,hogy megemelkedjen a pulzusod. A fizikai tevékenység több oxigént juttat az agyba, így új sejteket épít, melyek összekapcsolják az agy különböző területeit a memóriával.

Tipp: Ismételd, amire szükséged van (név, cím, telefonszám). Mikor először hallod, mondd ki hangosan, ez segít a memorizálásban.

5. Szundikálj! Ha teheted, pihenj egy kicsit, szundikálj! Kutatók bebizonyították, hogy azok, akik nap közben egy kicsit szundikálnak, legalább kétszer annyi információt képesek felidézni, mint azok, akik nem aludtak.

6. Lazulj el! Lazíts jógával, meditációval, légzésgyakorlatokkal. Amikor feszült vagy, egy, az agyban termelődő enzim lerombolja a rövidtávú memóriát. Tipp: Üres gyomorral tanulj! Az egyik memóriafejlesztő hormon szintje akkor a legmagasabb, amikor üres a has.

7. Beszélgess! Élj társadalmi életet!Azok, akik rendszeresen barátkoznak, messzemenően jobban teljesítenek a memóriateszteken, mint azok, akik kevésbé barátkozóak.

8. Egyél fekete áfonyát! Fogyassz minden nap egy maréknyi fekete áfonyát! Ez a gyümölcs olyan hatóanyagot tartalmaz, mely drámaian növeli az emlékezőképességet.

9. Tornáztasd a szemed! Mozgasd a szemed jobbra-balra fél percet reggelenként. Ez 10%-kal javítja az   emlékezetet, mert összehangolja az agy két féltekéjét.

Tény: Egy átlagember 30%-kát elfelejti annak, amit 20 perccel ezelőtt

hallott, és 50%-át annak amit félórája.

Módosítás dátuma: 2012. január 15. vasárnap, 15:14