NAPI IDÉZET

Scott Kiloby

"Amikor végre észreveszed, hogy saját magaddal harcolsz, aki csupán egy másik ember képében jelenik meg az életedben, a harc többé már nem fog érdekelni."
Scott Kiloby

STATISZTIKA

Tartalom találatai : 532663

Designed by:
Gavril Roga Kerecse
Csakra

Felhasznált irodalom

- Dr. Doreen Virtue: Csakra Tisztítás
- Klausbernd Vollmar: A csakrákMi a csakra?

A csakra szanszkrit szó, jelentése: „kerék”. Ez a megnevezés a tisztánlátóktól ered, akik már az ősidőkben képesek voltak az emberi aurát és csakráit mindenféle segédeszköz nélkül is látni. A csakra forog, miáltal úgy néz ki, mint egy mozgó kerék. Olyan, mint amikor egy vízzel teli kádban a vizet egy bottal erősen felkeverjük. A víz örvényt képez, amely valóban hasonlít egy kerékhez, vagy egy örvénylő csatornához. Ezen a csatornán át jut a testünk kozmikus energiához. A csakra az óramutató járásával megegyező irányba forog, amikor a környezetből energiát vesz fel, és ellenkező irányba, ha energiát ad le. Ezek a forgásirányok minden élőlénynél, férfiaknál, nőknél, időseknél és gyermekeknél, és állatoknál azonosak.
A csakra a fizikai test megfelelő testrészének idegeivel áll közvetlen kapcsolatban. Az idegrendszeren keresztül látja el energiával és ez által információkkal a szerveket, végtagokat és a sejteket. Ha a test egy területén – például egy szerv aktivitása által – energiatöbblet keletkezik, akkor a megfelelő csakra a környezetbe vezeti el a fölösleges energiát.

Ha a táplálékláncon át valamilyen okból megszűnik a test energiaellátása, az ember képes bizonyos ideig a csakrákon keresztüli energiaellátás segítségével is élni.

Miért kell vigyáznunk környezetünkre?

Mivel az energiafelvétel során az energiánkat a környezetünkben lévő fákkal, növényekkel, állatokkal, ásványokkal és más emberekkel kicseréljük illetve energiát veszünk fel tőlük, ezért fontos, hogy hol, milyen körülmények között élünk. Egy nagyvárosi ember érezhetően befolyásoltnak tekintheti energiaellátását az őt ért hatások miatt (pl. az elektromos energiamező által, szmog, zaj... stb.), viszont a zöldben való tartózkodás során érezhetően javulhat energiaellátása, mivel itt nincs lehetősége az elektroszmognak arra, hogy akadályozza az energia felvételét. Környezetünk károsítása azonban – mint ahogyan azt az erdők pusztulása is mutatja – automatikusan szűkös energiaközvetítést idéz elő. Hosszú távon nézve tehát az ember a környezet károsításával elpusztítja saját energiaellátását, lassan, de biztosan elpusztítjuk önmagunkat, ha nem figyelünk oda!

Mit kell tudni az energiaközpontjainkról?


Testünk hét fő energiaközponttal, azaz csakrával rendelkezik, amelyek a gerinc mentén találhatók. Ezek alulról fölfelé haladva a következők:


1. gyökércsakra,
2. hasi csakra, más néven: szexcsakra
3. köldökcsakra,
4. szívcsakra,
5. torokcsakra,
6. homlokcsakra,
7. koronacsakra.


Az egyetemleges élet-energia a gyökércsakrából kiindulva halad a koronacsakra irányába, mintegy összefüggő láncra fűzve azokat. Mivel mindegyik csakra az ővele szomszédos csakrákon felül a test több pontjával – szervével – is kapcsolatban van, ez a kapcsolat alkotja a „működő egész”-et. Belátható, hogy ezek bármelyikének nem megfelelő működése – az elszenvedett energiahiány vagy többlet miatt –, felboríthatja az élet egyensúlyát, azaz betegségeket okozhat. Ha a csakra normálisan működik (vagyis az óramutató járásával megegyező irányba forog), akkor a csakra nyitott, így fel tudja venni a környezetből az energiát.
A hét fő csakrákon kívül mellékcsakráink is vannak.
Azok a csakrák, amelyek test alsóbb részében helyezkednek el, lassabban örvénylenek, mint amelyek a felsőtestben és a fejben találhatók. Az alsó három csakra a materiális világ ügyeivel kapcsolatosak, a 4-ik és az 5-ik az érzelmekkel, kommunikációval és az adással-elfogadással foglalkozik, míg a 6-ik és 7-ik csakrák a spirituális dolgokra koncentrálódnak.

Mi jellemzi az egyes csakrákat?

Elhelyezkedése: farokcsont és a keresztcsont, tehát a gerincoszlop alsó vége. Ez a csakra örvénylik a leglassabban.
Színe: ragyogó rubinvörös, tűzpiros, ha szennyezett, akkor sötétpiros.
Tanulási feladata: leföldelés, aktivitás, testtudat,

Az első csakra fő feladata a leföldelés. Ez azt jelenti, hogy a testünkben élünk, szeretjük azt és elismerjük szükségleteit. Saját testünk szeretete a feltétele annak, hogy szeretni tudjuk a másik ember testét is. Nagyon fontos, hogy „gyökeret” tudjunk ereszteni.

A gyökércsakra a fizikai biztonságérzettel, bizalommal áll kapcsolatban. A biztonság, túlélés, pénz, otthon, a munkánkkal teremthető létbiztonság kérdései, tudatalatt megbúvó félelmeink, szorongásaink kapcsolhatók ehhez a csakrához. Az ezekhez a témákhoz kapcsolódó félelmek – hogy fizikai szükségleteid kielégítődnek-e – összezsugorítja a gyökércsakrát, sötétté és szennyezetté téve azt. Valósággal elfojtódik, amikor a gondolatok állandóan a pénz, a karrier és a vagyon körül forognak, így egy állandó hiányérzet jelentkezik. Egy elzáródott gyökércsakra általában önmagát beteljesítő jóslatként vonza a pénzügyi gondokat.

A gyökércsakra egészsége érdekében fontos, hogy megtaláljuk a megfelelő arányt az aktivitás és a passzivitás között. Ha ez a központ állandóan túl aktív, akkor elvonja a az energiát a létfontosságú szervekből, így azok működése kárt szenved. Ha viszont túl ritkán aktivizáljuk ezt a csakránkat akkor energiahiány lép fel, a test többi része nem kap elég életerőt. Az első csakra az egész csakrarendszer legfőbb energiaellátója, azt is mondhatjuk ez a test erőműve. Ahhoz, hogy a gyökércsakra energiáját egészséges áramlásba tartsuk, egészségesen kell táplálkoznunk, friss levegőn kell mozogni és rendszeresen meg kell tisztítani az egész életünket. A böjt és a szauna nagyon sokat tud segíteni a test mérgektől való megtisztításában. Viszont nem csak a testünknek van szüksége tisztításra, hanem a közvetlen környezetünknek is. Évente egyszer lomtalanítást kellene rendezni és elengedni azokat a fizikai dolgokat, amikre már nincs szükség. Ezáltal mind testileg mind lelkileg megkönnyebbülünk, felszabadulunk.

A gyökércsakra zavaraira visszavezethető néhány fizikai betegség, probléma:

Hasmenés: Mindig a félelem vagy a bizonytalanság tünete, ha nem külső mérgezésről van szó. Az illető nem képes elengedni.
Fogínygyulladás: Gyakran az ősbizalom hiánya okozza. A fogínygyulladást okozhatja a C-vitamin hiánya is.
Hátproblémák: Egyenesség és tartásproblémák. Mennyire biztosan viselkedünk és járunk az életben? A bűntudat is okozhat hátfájdalmakat, hisz tonnányi bűnt hordozhat a hátán az érintett. Ezt a bűntudatot főként a gyökércsakrához tartozó meditációkkal oldhatjuk fel.
Hideg végtagok: Az életenergia túl gyengén áramlik az érintett területen. Gyakorlatokkal kell aktiválni a gyökércsakrát, hogy az alvó energiát felébresszük.
Lábfej: A lábfejjel kapcsolatos valamennyi probléma, földelési problémára utal. El kell gondolkozni azon a kérdésen, hogy, hogyan is birkózom meg a hétköznapokkal?
Székrekedés: Állandó stresszre utal. Az elengedéstől való félelem váltja ki.
Vesekő: sokáig fennálló stressz váltja ki. Aki nem tud elengedni, az megkeményedik, ez a vesekövek fájdalmas üzenete. Mindenfajta megkeményedés és megkövesedés a gyökércsakrával függ össze.

Ha túl aktív a gyökércsakra:

 1. Állj meg a mindennapi rohanásban és gondolkodj el.
 2. Kérdezd meg magadtól, hogy mi az életed értelme és melyik a lehetséges legjobb út számodra.
 3. Szüntesd meg versengő magatartásodat.
 4. Szabadidődben foglalkozz olyan leföldelő tevékenységgel, mint pl. kertészkedés, fazekasság, főzés, és tartózkodj sokat a természetben.
 5. Szaunázz rendszeresen

Ha túl passzív a gyökércsakra:

 1. Hordj vörös vagy földszínű ruhákat.
 2. Minden nap egy meghatározott időre tedd ki magad pozitív stressznek.
 3. Rendszeresen sportolj, mozogj.

Pozitív megerősítések: Mindkét lábbal a földön állok. Szükségleteim kielégítettek.

Keresztcsonti, Szakrális vagy Szex/Nemi csakrának is hívják.
Elhelyezkedése: köldök és a farokcsont között félúton helyezkedik el (köldök alatt kb. 2 újnyira). Ez a csakra egy picit gyorsabban örvénylik, mint a vörös gyökércsakra.
Színe: ragyogó narancssárga
Tanulási feladata: Az odaadás, belebocsátkozás valamibe.

A gyökércsakra szintjén az „én” állt a középpontban, míg a második csakra szintjén az ember a másik felé fordul. Itt már a szociális kapcsolatok is fontosak.

A szexcsakra tipikus témái: a féltékenység, az ingázás a szabadság és a kötöttség között, a szenvedély kezelése.
Ha ez a csakra jól működik, akkor elősegíti azt, hogy szexuális és testi örömöt kapjunk, illetve adjunk át. Amennyiben a testeddel kapcsolatban aggodalmaid vannak vagy stresszes vagy, akkor ez a csakra zsugorodni kezd, és szennyezetté válik. Emiatt fáradtságot és csüggedtséget érezhetünk. Viszont ha túl sokat foglalkozunk a testünkkel, akkor túlméreteződik a csakra és szintén szennyezetté válik.
A szexcsakra, mint a víz elem kifejeződése, arra tanít bennünket, hogy a pénz áramlani szeret, nem pedig megakadni.

Blokk a szexcsakrában: feszült viszony a másik nemmel, szexuális vágyak kényszerű kielégítése vagy elfojtása, visszafogott érzelmek, ridegség, önbizalomhiány, a hozzá tartozó testrészekkel kapcsolatos zavarok.

Pozitív megerősítések: Közeledem másokhoz. Kinyilvánítom szükségleteimet.

Saját testünk szeretete a feltétele annak, hogy szeretni tudjuk a másik ember testét is!

A szexcsakra zavaraira visszavezethető néhány fizikai betegség, probléma:

Bélgörcsök: Felfúvódáshoz és székrekedéshez vezetnek. Gyakran egy nem kívánt függőség következménye. Kapcsolaton belül az elnyomott neheztelés okozhat bélgörcsöket. A bélgörcs testi szinten fejezi ki a kapcsolat görcsét. A bűzös gázok távolságot teremtenek.
Felfúvódás: Arra utalhat, hogy az érintett érzelmileg erjed, forrong. Sokszor egy ki nem mondott kapcsolati konfliktusról van szó. Ha tisztázza a kapcsolatát és félelem nélkül kifejezi szükségleteit, sok esetben megszűnik a felfúvódás.
Hereproblémák: A férfi szexualitástól való félelmére utal. A szexuális szükségletek és azok őszinte kifejezése a fontos, melyet a partnerrel együtt őszintén meg kell beszélni. Fontos hogy a nő szeretettel és megértéssel hallgassa végig a férfit és közösen jussanak olyan kompromisszumokra, ami mindkét fél számára elfogadható.
Hízás: Az altesten felgyülemlő zsírpárnák védőpáncélt képeznek, amely a szexualitás elleni, többnyire tudattalan védekezést jelent. Ebben az esetben is a szexualitás iránti saját igény és a gyöngédség iránti szükségleten érdemes meditálni.
Méhmióma: Jelentheti azt is, hogy a belső gyermeket kell táplálni. A szexualitásnak csak akkor lehet örülni, és energiáit alkotóan átalakítani, ha a belső gyermek már él.
Méhproblémák: Az érintett gyakran tudattalanul vágyik gyermekre vagy fél saját termékenységétől. Mindkét ok gátolja a szexcsakra energiáinak áramlását.
Petefészekciszta: A be nem gyógyult érzelmi sérülések visszatartják a női energiákat, s így az életerőt is. A sérelmek feldolgozása, elengedése, önmagunk és a párunknak való megbocsátás által újra megindul az egészséges energiaáramlás.

Általános tanácsok a szexcsakra harmonizálásához:

 1. A kapcsolati problémákat nyíltan beszéld meg a társaddal, és lehetőség szerint közösen oldjátok meg.
 2. Egyértelműen jelöld ki a határaidat.
 3. Meditálj a női és férfi oldalról
 4. Viselj narancsszínű alsóneműt

Ha túl aktív a szexcsakra:

 1. Végezz rendszeresen a csakrához tartozó meditációs és légzőgyakorlatokat.
 2. Sportolj.
 3. Vegyél részt pszichoterápián, vagy jelentkezz egy önsegítő/önismereti csoportba.

Ha túl passzív a szexcsakra:

 1. Végezz rendszeresen a csakrához tartozó testgyakorlatokat.
 2. Vegyél részt pszichoterápián, vagy jelentkezz egy önsegítő/önismereti csoportba.

Köldök-, Hasi és Napfonat csakrának is nevezik
Elhelyezkedése: köldök tájékán, a köldök mögött.
Színe: ragyogó citromsárga. Ez a csakra gyorsabban forog, mint a gyökér és szexcsakra.
Tanulási feladata: A becsvágy és az akarat uralása, az agresszió kezelése, a hatalom gyakorlása, az alázat megtanulása. E csakra szintjén az a veszély fenyegeti az embert, hogy a szenvedélyei áldozata lesz, ha elöntik az érzések. A köldökcsakra szintjén szembesülünk árnyékunkkal, a jó és a rossz, a hatalom és az alávetettség érzéseivel.

Ehhez a csakrához tüzes energiák társulnak. Szenvedélyekről, haragról és az érzések feldolgozásáról van itt szó. A tűz belső erőnket is szimbolizálja, amitől nagyon sokan félnek. Sok félelem legfőbb oka a saját erőnktől való félelem. Aki meg akarja valósítani önmagát és elképzeléseit, annak erősíteni kell a köldökcsakráját, de nem szabad túlzásba esni, mert felborul az egyensúly, és nem azt érjük el, amit szeretnénk! Nem szabad elhanyagolni a többi csakrát sem. Az az egészséges, ha mindegyik csakránk egyforma nagyságú és szép tiszta, élénk színű!

A köldökcsakrához a mozgás, a változás fogalma társul. Önmagunk átalakítása, erővel, akarattal rendelkező lénnyé. Ha ezzel a csakrával foglalkozunk, az segít a különbségek áthidalásában és a teljesség elérésében a személyiség szintjén. Nem szabad engednünk, hogy az elme (ego) elnyomja bennünk a szivet, vagy a logikát képviselő bal agyfélteke eluralkodjon az intuíciót és kreativitást jelentő jobb félteke fölött. A köldökcsakra ereje gondoskodik arról, hogy fönntartsuk kapcsolatunkat az egész emberiséggel, ám mégis individuumok, egyedi lények maradhassunk.
Megfelelő működés esetén: boldognak, szabadnak érezzük magunkat, úgy érezzük, helyesen cselekszünk, optimisták vagyunk, rendben van a munkánk, jó helyen vagyunk.

Blokk a napfonat csakrában: túlzott racionalizmus, hatalmi vágy, elégedetlenség, ingerültség, önbizalomhiány, félelem, kedvetlenség, bizonyításvágy, idegesség, sikertelenségérzet, irigység, maximalizmus, a hozzá tartozó testrészekkel kapcsolatos zavarok.

A napfonat csakrára a következő gondolatok, érzések vannak hatással:
Erő: erős emberré válástól való félelem vagy vágy. Hatalommal bíró embertől való félelem. Hatalommal kapcsolatos megszállottság. Olyan jelenbeli vagy múltbéli élmények, melyekben úgy érezted, hogy egy másik embernek hatalma van feletted.
Kontroll: attól való felelem, hogy más kontrollál minket, az irányítás elvesztésétől való félelem. Magad, helyzetek, mások feletti kontrol megszerzése. Olyan jelenlegi vagy múltbéli élmények, melyekben kontrollálva vagy kontrollvesztettnek érezted magad.

A köldökcsakra zavaraira visszavezethető néhány fizikai betegség, probléma:

E csakrához olyan betegségek tartoznak, amelyek aggodalomra, félelmekre, szorongásra és elnyomott agresszióra vezethetők vissza. Ez a csakra gyakran azért zárt, mert az illető fél saját erejétől. A köldökcsakra zártságát gyakran a felületes légzés is mutatja. Ilyenkor a hasi szervek, különösen az emésztőszervek nem kapnak elegendő életenergiát (ez hosszú távon mérgezéshez vezet). A tudatos mély légzés megnyitja a köldökcsakrát.

Testi síkon az emésztés tartozik a köldökcsakrához.

Ha valamit nem veszünk észre, vagy nem akarjuk meglátni, annak gyakran a köldökcsakrához van köze. A rövidlátó csak a közel lévő dolgokat emészti meg, a távollátó pedig a messze lévőket.

Cukorbetegség: A cukorbetegek nagyon erősen kontrollálják és elnyomják érzéseik kifejezését. Igényled a szeretetet, de nem tudod feldolgozni
Epepanaszok: Elnyomott bánatra, keserűségre, dühre és agresszióra vezethetők vissza, amit fel kell oldani.
Gyomorégés: Ilyenkor feljön valami, amit még meg kell emészteni. Ebben az esetben a lelki problémák nem dolgozódtak fel, valami savanyú feltör alulról a tudattalanból.
Hízás a hasra: A nagy pocak azt szimbolizálja, hogy az illető védeni szeretné köldökcsakráját. A csakra bezáródik, ha egy zsírpárnával veszik körbe. A zsírréteget legtöbbször a meg nem emésztett érzések hozzák létre. Az érintett bánatában és agressziója miatt eszik és iszik túl sokat.
Májbetegségek: A rossz kedvvel függnek össze. Elsősorban elnyomott düh. Minden fel nem oldott negatív érzés a májat mérgezi.

A köldökcsakrához tartozó valamennyi lelki probléma az agresszió nem megfelelő kezelésével függ össze. Az agressziót nem elnyomni kell, hanem megfelelő módon kifejezni.

Általános tanácsok a köldökcsakra harmonizálásához:

 1. Nézz szembe saját árnyék oldaladdal, pl. álmaid feldolgozása révén.
 2. Fejezd ki agressziódat játékosan vagy sport által (küzdősport).
 3. Hordj meleg, sárga tónusú alsóneműt és használj hasonló színű ágyneműt.

Ha túl aktív a köldökcsakra:

 1. Foglalkozz árnyék oldaladdal, esetleg vegyél részt egy pszichoterápián.
 2. Sportolj.

Ha túl passzív a köldökcsakra:

 1. Foglalkozz valamely küzdősporttal.
 2. Edzz megvalósító erőidet és képességeidet.

Elhelyezkedése: A mellkas közepén, a szív magasságában. Ez a csakra középgyors sebességgel örvénylik.
Színe: ragyogó zöld/rózsaszín
Tanulási feladata: Adás és elfogadás, szolgálat, együttérzés, megbocsátás.

Valójában minden szinten ki kell egyenlítenünk az adást és az elfogadást, és meg kell tanulnunk, hogy a dolgokhoz nem szabad görcsösen ragaszkodnunk, de az se helyes, ha mindent kiengedünk a kezünkből.

A szívcsakra az anyag és a szellem világa közötti híd. Hozzá kapcsolódik az együttérző és a feltétel nélküli szeretet, melynek jegyében elfogadunk másokat és feltételezzük róluk, hogy igyekeznek a tőlük telhető legjobbat adni. De önmagunk teljes elfogadása is a szívcsakrával kezdődik. A szívcsakra az a központ, amelyen keresztül szerethetünk. Minél nyitottabbá válik ez a központ, annál nagyobb lesz a képességünk, hogy önzetlenül szeressünk, ez az élet folytonosan táguló köre.

A szeretet adásától vagy a szereteten való részesüléstől való bármely jellegű félelem zsugorítja, és szennyezetté teszi a szívcsakrát, a kapcsolati függőségek és rögeszmék megnagyítják és eltömítik azt. A nem tiszta szívcsakra megakadályozza azt, hogy az egyén megtapasztalja az igazi szeretet hatalmas áldását.
A szeretet minden erőnk forrása, ha blokkoljuk a szeretetet, akkor mindent blokkolunk.

A szívcsakra központi szerepet tölt be az intuíciók vagy a tisztánérzékelés fejlesztésében. Minél jobban megtisztítjuk és megnyitjuk, annál intenzívebb és pontosabb lesz a tisztánérzékelésünk. A nyitott szívcsakra sok olyan információt meghall, amit mások nem.  A szívcsakra rögtön megérzi, hogy a másik ember hangjában van-e szeretet, vagyis nyitott-e a másik szívcsakrája. Csak annak meggyőző a hangja, aki a szívéből beszél.

Korszakunkban sok olyanbetegség van, ami összefügg a szívcsakrával. Ide tartoznak pl. az allergiák és az immungyengeségek.

A szívcsakránkkal döntjük el, hogy mit fogadunk el és mit nem. A zárt szívcsakra megmutatkozik a hajlott testtartásban is. Ekkor szűkül a szívcsakra területe és az energiák nem tudnak megfelelően áramlani. Ilyenkor fontos, hogy olyan gyakran hajlítsuk hátra a gerincet, amilyen gyakran csak lehet. Ezt nem elég néhányszor elvégezni, hanem szokássá kell tenni. (olvassunk pl. hason fekve, könyökölve)

A szívcsakra zavaraira visszavezethető néhány betegség, probléma:

Autoimmun betegség: A beteg szimbolikusan és fizikailag is önmaga ellen harcol. Emögött, mártír viselkedés, a saját szükségletek megtagadása áll. Az ilyen típusú betegségeknél különösen figyelni kell arra, hogy a beteg megélje szükségleteit.
Immungyengeség: Szimbolikusan azt a vágyat fejezi ki, hogy az érintett nem akar különbséget tenni barát és ellenség, ismerős és ismeretlen között. Mivel a beteg testi síkon nem tesz különbséget jó és rossz között, nem is védekezik, így eljut a hőn áhított nyitottsághoz. De ez a fajta nyitottság halálos is lehet, ahogy azt az AIDS is mutatja.
Szívpanaszok: Legtöbbször az az oka, hogy nem hallgatunk a szívünkre, mintha szívtelenül élnénk. Ez gyakran merev nézetekben és fezültségben nyilvánul meg. A szívpanaszok a belső melegség hiányára utalnak. Ez azt jelenti, hogy az érintettnek nincsenek szeretetteljes érzései.
Vérkeringési problémák: Azzal függ össze, hogy mennyire vagyunk képesek szeretni. Engedjük-e vérünket szabadon áramlani? Engedjük-e a szeretetet/szerelmet szabadon áramlani?

A szív jelképezi az anyát az emberi testben, és a szívcsakra minden problémája arra késztet bennünket, hogy gondoljuk át alaposan az anyánkkal való kapcsolatunkat. Aki szívinfarktusra hajlamos, az hordjon magán zöld turmalint, amely védi a szívét.

A szívcsakrához tartozó lelki problémák elsősorban azzal függnek össze, hogy mennyire vagyunk képesek önzetlen szeretetet adni és elfogadni. A válasz megmutatkozik azokban a formákban, melyekkel a szeretet ellen védekezünk: a megkeseredettségben, az egoizmusban és a keménységben, amelyet mások és önmagunk ellen egyaránt kifejezünk.

Általános tanácsok a szívcsakra harmonizálásához:

 1. Szeresd embertársaidat, a Földet, a körülötted lévő élőlényeket, de saját magad is.
 2. Minden nap tegyél valami jót másoknak (pl. egy őszinte mosoly) és önmagadnak is.
 3. Viselj gyakran zöld ruhát, vagy aludj zöld színű ágyneműben.
 4. Tegyél rózsakvarcot a párnád vagy az ágyad alá.
 5. Bocsáss meg másoknak és önmagadnak, amitől megtisztul a szíved.

Ha túl aktív a szívcsakra:

 1. Rendszeresen végezz légző- és meditációs gyakorlatokat.
 2. Nyugodt állapotban kérdőjelezd meg szükségleteid (valójában szükségem van-e az adott dologra?), esetleg vezess naplót.
 3. Foglalkozz sokat egyedül érzéseiddel és szükségleteiddel.

Ha túl passzív a szívcsakra:

 1. Olvass romantikus irodalmat.
 2. Engedd meg magadnak, hogy szerelmes légy.
 3. Végezz rendszeresen légzőgyakorlatokat.

Pozitív megerősítés: Össze vagyok kapcsolva minden érző lénnyel.

Elhelyezkedése: az ádámcsutka területén található
Színe: égszínkék
Tanulási feladata: Az őszinte kommunikáció, igazmondás.

A torokcsakra fő témái az önfegyelem és a kommunikáció. A régit elengedjük, és helyet adunk az újnak. A torokcsakra zavarával küszködőknek pontosan ez megy nehezen.

A kommunikációval, önkifejezéssel és a hangban megnyilvánuló kreativitással áll kapcsolatban. Nem hétköznapi cseverészésről van szó, hanem céltudatos gondolkodásról és beszédről, a személyes önkifejezésről, amely nem mentes a felelősségérzettől sem. A hangon kívül a hallás is ehhez a csakrához kapcsolódik. Nemcsak a szavakat kell meghallanunk, hanem a mögöttük rejlő üzenetet is. A torokcsakra egyik fő gyakorlata a hallgatás, hiszen csak akkor tudunk őszintén kommunikálni, ha meghallgatjuk magunkat és másokat, amihez csendre van szükségünk. Megtanulhatunk hallgatni belső hangunkra, de ehhez először nyugalmat kell elérnünk, le kell állítanunk belső monológunkat.

A kommunikációtól való félelem összezsugorítja a torokcsakrát, és gyakran fizikai kényelmetlenségeket hoz létre azon a területen. A kommunikációval kapcsolatos rögeszmék gyakran túlingerlik a torokcsakrát, és ennek következtében kiegyensúlyozatlanná és arányaiban túl naggyá válik.

A torokcsakra problémái gyakran abból adódnak, hogy olyan érzelmeket nyomunk el magunkban, melyek kiabálásra, zokogásra, sírásra vagy dühöngésre ösztönöznének minket. Az elnyomott érzések elzárják a torokcsakra energiaáramlását.

A torokcsakra zavaraira visszavezethető néhány betegség, probléma:

Asztma: Az asztmás betegek gyakran gondolják, hogy nincs elég terük az önkifejezésre, vagy nem értik meg őket. Az asztmarohamokkal felhívják magukra a figyelmet és így próbálnak meg kommunikálni környezetükkel.
Bronchitis: Dohányosoknál gyakori. Sokan azért dohányoznak, hogy elnyomják a beszédet. Másik lehetséges ok, hogy az illető ki akarja mondani a véleményét de nem meri, ezért köhögésbe menekül.
Fülproblémák: Szinte mindig arra utalnak, hogy nem hallgatunk sem belső, sem mások véleményére. A fül a hallás és az egyensúly szerve.
Megfázás: A köhögéssel és náthával együtt járó megfázás arra utal, hogy az illető kiürült, túl sokat adott magából. A megfázás nyugalomra kényszerít, ezért használjuk ki ezt a betegséget arra, hogy kipihenjük magunkat, és semmit se csináljunk.
Nyelvproblémák: Azok, akik gyakran harapnak a nyelvükbe, vagy más módon sértik meg, sokszor túl szégyenlősek, vagy gyávák bizonyos dolgokról beszélni. A torokcsakra tanulási feladta, az őszinte és nyílt kommunikáció, nekik még nehezen megy.
Pajzsmirigyproblémák: Az alulműködés a változásokkal szembeni lustaságunkat, ellenállásunkat jelzi. A túlműködés arra utal, hogy egyszerre akarunk túl sok mindent tenni, és nem tudjuk kiválasztani a valóban megfelelő kifejezési módot.
Rekedtség: A beteg elveszti a hangját, mivel valamit nem tud kifejezni. Ilyenkor a belső hangra kell hallgatnia. A rekedtség arra utal, hogy a torokcsakrán keresztül túl sok energiát adtunk le, és keveset hallgattunk.

Általános tanácsok a torokcsakra harmonizálásához:

 1. Énekelj, olvass hangosan és mesélj másoknak
 2. Fejezd ki érzéseidet
 3. Vezess naplót
 4. Hordj gyakran világoskék ruhát, vagy aludj ilyen színű ágyneműben

Ha túl aktív a torokcsakra:

 1. Hallgass, és esetleg böjtölj
 2. Tanulj meg meghallgatni másokat

Ha túl passzív a torokcsakra:

 1. Írj levelet azoknak, akiknek valamit elszeretnél mondani, és azoknak, akiknek a véleményével nem értesz egyet. (Ezeket a leveleket, nem kell elküldened, hanem rituálisan elégetheted)

Pozitív megerősítés: Hitelesen fejezem ki magam. Őszintén fejezem ki magam.

A KÉT FELSŐ CSAKRA

Mindent el kell felejtenünk, a felső két csakra síkján, amit eddig tanultunk, azért, hogy reális képet kaphassunk a világról. Hiszen ha megmaradnánk mindannál, amit eddig tanultunk, akkor képtelenek lennénk befogadni az újat és csak azt ismernénk fel, amit már megtanultunk. Sajnos ez gyakori probléma a csakra tanfolyamoknál. Ugyan is ahelyett, hogy gyakorlás közben mindenki a saját testére figyelne, és megpróbálná felismerni és megérteni annak üzeneteit, inkább megpróbálják produkálni azokat az érzeteket, amiket ismereteik szerint tapasztalniuk kellene, és így lemaradnak a saját, valódi és fontos élményeikről!!! Ha képesek vagyunk elengedni a már megtanultakat és hagyni, hogy új ismertek birtokába jussunk akkor új módon érzékelünk, és máskép látjuk a világot. Ezt nevezzük intuíciónak.

Amikor az ötödik csakráról áttérünk a hatodikra és utána a hetedikre, akkor tulajdonképpen a harmadik dimenzióból lépünk át a negyedikbem, melynek hatására jelentősen kibővül az érzékelésünk. Ehhez az átmenethez szükségünk van arra, hogy megszabaduljunk minden mechanikus meggyőződésünktől, érzékelésünktől és cselekedetünktől.

A harmadik szem és a koronacsakra síkján egy egészen új világgal találkozunk.

Homlokcsakrának és Harmadik szemnek is nevezik
Elhelyezkedése: A két szemöldök között található, a szemöldök vonalától kicsit följebb.
Színe: ibolya, liláskék
Tanulási feladata: Vállalni a felelosséget saját magukért, hallgatni az intuíciónkra.
A harmadik szem fo témája: Mi az életfeladatom?

A harmadik szem az intuíció és a hatodik érzék szerve. Segítségével olyan dolgokat érzünk/látunk meg, amiket nem szoktunk. A harmadik szemünket érezzük, amikor hirtelen nagyon jó ötletünk támad, és amikor védve érezzük magunkat. A harmadik szem a legfinomabb kommunikációs hatásokat is érzékeli.

Ez a csakra a tudatosság magasabb szintjeivel áll kapcsolatban. A csakra légies természetét a fény jelképezi. Fizikai értelemben a fény behatol a szemünkbe, és agyunkban képekké alakul. Ezért ezt a csakrát harmadik szemnek is hívjuk (intuitív „látószerv”).

A homlokcsakránál észre kell vennünk felsobb énünk irányítását, mely az önmagunkért való felelősségre emlékeztet. Hallgassd az intuíciódat és az megmutatja, mit kell tenned! Jelenleg túl gyors tempóban élünk ezért, hogy érzékeljük intuíciónk üzenetét, először le kell lassulnunk, vagy legalább szüneteket kell beiktatnunk.

A homlokcsakra legfontosabb feladata, hogy ne azonosítsuk magunkat az intuíciónkkal. Ha még is bele esünk ebbe a csapdába, akkor a homlokcsakra bezárul és elveszítjük vele és az intuíciónkkal a kapcsolatunkat. Ezen a szinten a legnagyobb kísértés az, hogyha azonosítani akarjuk magunkat a különleges érzékelésünkkel. Fontos, hogy törekedjünk objektivitásra, ahhoz hogy ez sikerüljön először fel kell oldanunk a külvilágra kivetített gondolatainkat, érzéseinket, mert akkor csak saját magunkat szemléljük majd mindenben, aminek nem is vagyunk tudatában.

A harmadik szemhez kapcsolódik a nevetés is. Fontos, hogy tanuljunk meg nevetni magunkon is.
A homlokcsakrán és az arcunkon páncél keletkezik, ha nem tudunk nevetni és sírni!

Ehhez a csakrához a 35-42. életév tartozik. Ez az az időszak az ember életében, amikor felmerül benne a kérdés:

Mi az élet/életem értelme?

Ilyenkor kezdünk el új értékeket felfedezni a homlokcsakránknak köszönhetően. Felismerjük, hogy a régi értékrendszerünk idejétmúlt viszont az új még csak kialakulóban van.

Már tudjuk és értjük, hogy kevés a boldogságunkhoz csak az alsó csakrák értékrendjei szerint élni. Elkezdünk befelé figyelni és meghallani hangunkat, mely halkan és szeretettel el kezd vezetni minket.

A homlokcsakra zavaraira visszavezethető néhány betegség, probléma:

Fejfájás:: gyakran utal arra, hogy nem akarunk hallgatni az intuíciónkra

Látászavarok: A szemproblémák arra utalhatnak, hogy nem akarunk valamit látni vagy belátni.

- távollátás: nagyobb figyelmet kellene szentelni a közeli dolgoknak. A távollátó el akar menekülni a jelenből a jövőbe
- rövidlátás: bizonytalanság, félelem a jövőtől.

Általános tanácsok a homlokcsakra megerősítéséhez:

 1. minél többször elérni azt, hogy a zavarokra, problémákra higgadtan reagálj és halld meg a belső hangot
 2. tanulj a hibáidból
 3. Hordj indigókék vagy ibolyaszínu ruhát, vagy aludj ilyen színu ágynemuben

Ha túl aktív a homlokcsakra:

 1. foglalkozz rendszeresen az alsó csakrák tanulási feladataival
 2. meditálj a természetben
 3. foglalkozz az álmaiddal

Ha túl passzív a homlokcsakra:

 1. Foglalkozz NLP-vel (Neurolingvisztikus Programozás) és alakítsd ki a jövőképed

Pozitív megerosítés: Én vagyok. Felelos vagyok az életemért.

folyt.kovetkezik. a korona csakra.......

A csakratisztítás legegyszerűbb módja a színmeditáció.

Szinezd ki magad, alulról... felfelé haladva.
Képzeld el, hogy a gyökércsakrád (ölőgumó, fenék) gyönyörű piros színnel telik meg. Egy ideig tartsd meg ezt a képet! Ezután haladj felfelé a testeden. Színezd alhasad narancssárgára, ezzel tisztulni fog szexcsakrád. Minden egyes színt tarts meg egy ideig. Ha piszkos színek jönnek be, tisztogasd! A következő szín a sárga. Szinezd fénylő sárgára a köldököd környékét, a solar plexust.Ha önbizalomnak híján vagy, itt időzz tovább, mint a többi csakránál. Haladj tovább. Képzeletben színezd zöldre szíved környékét, a szív csakrát. Feltétlenül időzz itt el egy kicsit, ha hosszabb ideje érzelmi problémáid vannak. A következő csakra a torokcsakra. Színezd világos kékre a torkodat. Ez különösen ajánlott kommunkációs problémák esetén. Ekkor eljutottál a homlokodhoz, más néven 3. szemedhez. Ezt a területet szinezd indigókékre. Ezután már csak a koronacsakrát (fejtető) kell kitisztogatni. Ennek a színe a hófehér vagy a lila. Képzeld el hogy fejtetőd fehér fényben úszik.

A meditáció után beindulhat tisztulási folyamat, mely járhat hasmenéssel, hányingerrel,fejfájással