NAPI IDÉZET
Scott Kiloby |
"Amikor végre észreveszed, hogy saját magaddal harcolsz, aki csupán egy másik ember képében jelenik meg az életedben, a harc többé már nem fog érdekelni." |
STATISZTIKA
Tartalom találatai : 582125Vajon hogyan lehetne megmenteni, megspórolni azt a 400 ezer tonna élelmiszer-hulladékot amit mi mag |
Írta: Thea Medea Hormay |
2012. május 12. szombat, 17:17 |
Vajon hogyan lehetne megmenteni, megspórolni azt a 400 ezer tonna élelmiszer-hulladékot amit mi magyarok dobunk ki évente? Esélyt az Ételnek! A Magyar Élelmiszerbank Egyesület a szülôatyja annak,a programnak,amely az “ Esélyt az Ételnek” www.eselytazetelnek.hu) címet viseli.A program része egy informative honlap, illetve egy országjáró roadshow is.A kampány során a szervezôk az élelmiszer-pazarlás hátterével kapcsolatos információk ismertetése mellett arra próbálják rávezetni a lakosságot,hogy az élelmiszerek hulladékká válásának megfékezéséhez minde családra szükség van. Három probléma is van az élelmiszerhulladékkal: Az egyik, ami rendkivül triviális,hogy egyszerûen pénzkidobás.Ha nem esszük meg,akkor feleslegesen vásároltunk.A másik ennek a környezetvédelmi vonzata,hogy nemcsak a kidobott élelmiszer válik hulladékká, az elôállításához felhasznált erôforrások is kárba mennek.Csak két számot jegyezünk meg:1kg marhahús elôállításához például 15 ezer liter vizet használunk fel.A harmadik terület, ami miatt problémás a jelenség,hogy az élelmiszer-pazarlás növeli az élelmiszer-szegénységet is-magyarázza Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke.A szakember mindezeken felül arra a fogyasztóbarát tényre is felhívja a figyelmet,hogy tudatosabb vásárlással, és felhasználással bizony az élelmiszerárak is csökkenésnek indulnának,hiszen a globális fogyasztáscsökkenésnek ez lenne az elsô hozadéka. A kampánynak a másik fontos célja,hogy megmutassa,milyen alternatívákkal élhetünk,hol foghatjuk meg a pénzt, és az is,hogy hogyan mozgósítsuk kreativitásunkat,akár bevásárlás közben, akár az árválkodó maradékok fölött ítéletet mondva.Jöjjenek hát a tippek!! ÖNKONTROLL Kezdetnek az a legjobb,hogy ha a saját háztartásunkat vesszük górcsô alá, azaz legalább egy hétig feljegyezzük, hogy mennyi (és milyen) étel kerül kíméletlenül a szemetesbe ez idô alatt.Jegyezzük fel az indokot is, amiért szemétnek minôsítettük!Az élelmiszer-hulladékok mustrájához a kampány honlapjáról letölthetô mankónak egy táblázat, de akár online is vezethetjük a mérési eredményeket! BEVÁSÁRLÁS ELÔTT Ha lista és tervezés nélkül indulunk vásárolni, biztosak lehetünk benne,hogy rengeteg olyan áru is kerül majd a kocsiba, aminek jó részével nem fogunk tudni mit kezdeni a szavatossági idô vége elôtt.Írjuk össze, kinek mit kell összeszednie! Ezzel,egyrészt csökken az idô, ami alatt a boltban elcsábulhatunk, másrészt a gyerekekenek is kisebb less a késztetésük,hogy ilyen-olyan felesleges árut pakoljanak a kosárba.Az is számít hogy mennyire vagyunk éhesek: ha ugyanis korgó gyomorral, sétálgatunk az élelmiszertôl roskadó polcok között,szintén nagyobb eséllyel vásároljuk túl magunkat a kelleténél.Figyeljünk fokozottan arra is,hogy a velünk vásárló gyerekek is tele hassal jöjjenek velünk!Mielôtt vásárolunk,írjuk össze,mit fogunk fôzni és ehhez,milyen hozzávalók szükségesek az otthon is fellelhetôkön kívül!Legyen szempont az is,hogy tényleg lesz –e idônk megfôzni az adott ételt,amihez bevásárlunk! A BOLTBAN ÉS ÚTON HAZAFELÉ Az egyet fizet, kettôt (hármat,négyet) kap akciók remekül mûködnek a hosszan elálló termékek (pl.konzervek,liszt vagy szalvéta )esetében,kevéssé a romló élelmiszereknél.Az elôre becsomagolt zöldség és gyümölcs helyett lédiget (ömlesztettet) vásároljunk! Így pontosan annyi kerülhet a kosárba,amennyire szükségünk van.Ilyen esetben kisebb az esély arra is hogy a csomag közepén rothadt,sérült darabra bukkanunk,amit a fólia alatt nem vettünk észre.Ne vegyünk sérült élelmiszert, illetve közeli lejáratút.Ha biztosan tudjuk,hogy felhasználjuk belátható idôn belül, természetesen sokat spórolhatunk,hiszen ezek gyakran, ún. Árcsökkentett élelmiszerként kerülnek ki a polcokra, a hûtôkbe.Ha valamilyen új élelmiszerrel,alapanyaggal szeretnénk kísérletezni, akkor inkább a kisebb kiszerelést vásároljuk, hátha mégsem ízlik a belôle készült étel. MIT FAGYASZTHATUNK LE? -Friss húst, húskészítményeket, halat filézve, gyümölcsöket,kivéve a dinnyét, szôlôt és a citrusféléket.Jól fagyasztható továbbá a legtöbb tejtermék is: így a vaj, a sajtok, a juhtúró és a különféle vaj-és túróalapú krémek. -Pékáruból is raktározhatunk a fagyasztóba olyan idôkre,amikor váratlan vendégsereg toppan be, esetleg késôn érünk haza a munkából és nincs esély frisset beszereznünk a vacsorához. -Diót,mákot, vagy mandulát is így az avasodástól megóvjuk! -A fonnyadt zöldség és gyümölcs valóban nem mutat jól magában, de levesekhez, szószokhoz,pürékhez, egytálételekhez,turmixokhoz teljesen mindegy,mennyire szottyadt formában használjuk fel!Ha nem is esszük meg a belôlük készült ételt,akkor fagyasszuk le! -Paradicsomot és paprikát még fonnyadt formában is érdemes hidegre tenni, megmosva, megszárítva, mert ugyanaz lesz a végeredmémy kiolvasztás után,mint a friss,hersegô társaik fagyasztása esetén! -A gomba kényes alapanyag frissen,de tisztítva, felaprítva is eltehetjük a fagyasztóba. -Fagyasszunk fûszert a jégkockatartóban.Aprítsuk fel a peptrezselymet, bazsalikomot,mentát vagy bármilyen zöldfûszert, amibôl több van a kelleténél,porciózzuk a kis rekeszekbe, és kevés vízzel öntsük fel.Bármikor elô lehet venni, levesekhez,ragukhoz pompás,szinte friss hozzávaló lesz, és jóval olcsóbb,mint a boltban kapható, hasonlóan tartósított változata! Nem fagyasztható viszont semmilyen nyers saláta, pudding, kocsonya és többnyire a joghurtos, tejfölös ételek is vesztenek élvezeti értékükbôl felengedés után. A HÛTÉS SZABÁLYAI Minden ételt, alapanyagot gondosan fedjünk le a hûtôben, és kövessük, a a tárolással kapcsolatos gyártói instrukciókat! A lejárati dátum csak fogódzkodó, nem kôbe vésett dátum.A feltüntetett fogyasztással kapcsolatos határidôt érdemes betartani, de a “minôségét megôrzi” dátum csak útmutatás.A romlás biztos jele a rossz szag,íz és textura. Mi a helyzet akkor, ha penészes lett a sajt? A nagy víztartalmú puha-és krémsajtokat el kell dobni, akár a szeletelt sajtot.Csak a kemény sajtokból elegendô a levágás.Ne mondjunk le a lekvárról sem, ha penész jelent meg rajta!Ha 50-60 százalékban tartalmaz cukrot, akkor elegendô a penészt egy vastag réteg lekvárral együtt eltávolítani, ha viszont csökkentett kalóriájú vagy diétás lekvárról van szó azzal nem tudunk mit tenni,tényleg alkalmatlan a fogyasztásra. MARADÉK:AZ ÉTEL MÁSODIK ÉLETE: Ha száradás közeli állapotba került a kenyér zsemle használjuk fel fasírthoz, zsemlegombóchoz, vagy daráljuk le zsemlemorzsának, esetleg kockázzuk fel, készítsünk belôle kenyérkockát levesbetétnek! Ha kalács vagy más édes pékáru maradt ránk, dióval, mákkal,olajos magvakkal,csokoládédarabokkal, reszelt almával kombinálva, egy kis vaníliás tejjel nyakon öntve, tojáshabbal megkenve remek édességet varázsolhatunk belôle a sütôben. A maradék pörkölt és fôtt hús számtalan kombinációban használható,készíthetünk belôle felvágott helyett fogyasztható pástétomokat, hortobágyi palacsintát ugyanúgy,mint hússalátát. A fôtt krumpli se menjen kárba,ha elszámoltuk magunkat, vagy mert nem az volt a kedvenc köret vasárnap: készítsünk belôle rakott krumplit vagy kombináljuk káposztával és sonkával, és kész a parasztos egytálétel. Maradék fôtt tészta?Rakott formában még visszanyerheti becsületét, legyen bármennyire is összeragadva! Ha rizs maradt a nyakunkon, leheljünk bele új életet egy változatos rizottó vagy rizses hús formájában! A befôtt elfogyott, de megmaradt a leve?Ki ne öntsük!Vízzel hígitva üdítônek is kiváló, de gyümölcsleveshez is remek, sôt likôrnek is elkészíthetô! Süteményhez a tojásnak csak a sárgája kellett?Semmi gond, a fehérje fagyasztható! Maradék húsból és zöldségbôl készíthetünk húslevest,alaplevet.Ezt fagyasszuk le jégkockatartóban, és használjuk kis adagonként.Maradt, egy-két korty sör vagy bor az üveg alján?Fagyasszuk ezt is, mert bár meginni már nem fogjuk olvasztás után, de ha csak ennyi kell legközelebb a raguba vagy szószba, nem kell egy egész dobozzal/üveggel bontani belôle. Forrás:Nôk lapja-egészség
VÉGSÔ MEGOLDÁS: A KOMPOSZT Fölösleges tartós élelmiszert ne ôrizgessünk a lejáratig,hanem ajánljuk fel jótékony célokra, a nagyáruházakban gyakran tartanak gyûjtést, de a különféle segélyszervezetek is várják az adományokat, mint például, az Élelmiszerbank.Ha nincs más lehetôségünk, és tényleg ki kell dobni valamit, nézzük meg,hogy komposztálható-e! A zöldség-és gyümölcshéjak,-szárak, -levelek,salátalevelek például jól komposztálhatók, akár a teafû, teafilter vagy a kávézacc, de hús és tejtermék ne kerüljön a komposzt közé.Bôvebb információt itt találhatunk: |
Módosítás dátuma: 2012. május 12. szombat, 18:25 |